top banner

Bursa de energie va avea o noua platforma de tranzactionare, din martie

Scris de Ada Gavrilescu   // 24/02/2014

Transelectrica_

Piata centralizata cu negociere dubla continua PC-OTC va deveni functionala din data de 3 martie, potrivit unui anunt al bursei de energie OPCOM, informeaza un comunicat al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).

Pe aceasta piata, tranzactionarea (vanzarea si cumpararea) energiei electrice se va face in baza unor contracte-cadru agreate si semnate intre participanti, urmand ca elementele tranzactiei sa fie stabilite in timp real in cadrul fiecarei sesiuni zilnice de tranzactionare. Prin elementele tranzactiei se inteleg: profilul livrarii (banda, gol, varf), perioada de livrare (o zi, o saptamana, o luna, trimestru, semestru si an) si pretul.

Tranzactiile vor fi anonime, participantul necunoscand contrapartea decat in momentul incheierii tranzactiei. In acelasi timp, toate elementele tranzactiei vor fi cunoscute de toti ceilalti participanti respectandu-se, astfel, principiile de transparenta si nediscriminare.

In trecut, furnizorii au tranzactionat – cu succes – volume importante pe platforme similare Trayport, in conditiile in care tranzactiile Over-the-counter (OTC) or off-exchange trading puteau fi incheiate direct intre doua parti. Astfel de platforme, utilizate in toata Europa, faciliteaza incheierea de tranzactii intre participanti eligibili care au agreat anterior clauzele contractuale. Libertatea este oferita astfel participantilor prin toate criteriile deja preagreate, ramanand ca la un anumit moment acestia sa-si manifeste optiunea de cumparare/vanzare de energie electrica a profilului, perioadei dorite (de exemplu, cumparare 5 MW banda, anul 2015) si pretului acceptat.

In cazul platformei de tip OTC, au fost introduse cerinte suplimentare de transparenta fata de mediile europene de tranzactionare, cum ar fi numarul minim de patru parteneri din lista de eligibilitate (ceea ce poate fi o piedica pentru noi intrati pe piata). Mai mult, cerinta de transparenta a impus verificarea de catre OPCOM a contractelor incheiate, desi nu este o practica curenta a mediilor de tranzactionare similare europene.

Speram ca aceste abateri de la modelul clasic european nu vor fi in masura sa afecteze tranzactionarea propriu-zisa. Estimam ca in decurs de circa 6 luni, noua piata dezvoltata de OPCOM va contribui la cresterea lichiditatii tranzactiilor cu produse standard pe termen lung, oferind participantilor cumpararea sau vanzarea de energie electrica pe produs, adaptat nevoilor lor si la momentul necesar”, a declarat Cristina Micu, membru in Comitetul Director al AFEER.

Reprezentantii AFEER spera ca se va crea, si in Romania, un semnal de pret al energiei electrice pe anumite profiluri si perioade. La solicitarea societatii civile, se vor publica preturi agregate ale tuturor tranzactiilor in vederea asigurarii unei transparente totale, se precizeaza in comunicat.

Comentarii

Comentarii


Tags:

AFER

Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica

bursa energie

contracte-cadru

PC-OTC

piata energie

platforma tranzactionare

tranzactii energie


Articole similare