top banner

Comisia Europeana lanseaza sase grupuri stiintifice noi in sprijinul Strategiei Dunarii

Scris de Ada Gavrilescu   // 18/05/2013

Dunare ok

Comisia Europeana impreuna cu oameni de stiinta si factori de decizie politica din cele 14 tari participante la Strategia Dunarii, printre care si Romania, au lansat joi sase grupuri stiintifice pentru sustinerea dezvoltarii economice in regiune, grupuri care se vor axa pe domeniile terenuri si sol, apa, bioenergie, aer, schimbul de date si specializarea inteligenta, potrivit unui comunicat de presa al CE.

Prezentate la reuniunea la nivel inalt desfasurata la Bratislava, grupurile respective vor furniza dovezi stiintifice in sprijinul Strategiei pentru regiunea Dunarii si vor promova cooperarea stiintifica in intreaga regiune. La evenimentul de lansare au participat, printre altii, premierul slovac Robert Fico si vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, responsabil pentru administratie si relatii interinsitutionale. Romania a fost reprezentata de ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica Mihnea Costoiu.

Strategia UE pentru regiunea Dunarii isi propune sa impulsioneze cresterea si crearea de locuri de munca in regiune printr-o mai buna elaborare a politicilor si o finantare mai eficienta”, a afirmat, in deschiderea reuniunii, Maros Sefcovic. „Stiinta poate sa aduca un ajutor real prin furnizarea de date bazate pe elemente concrete catre factorii de decizie politica, ajutandu-i sa ia decizii in cunostinta de cauza pentru o regiune care se mandreste cu diversitatea sa geopolitica si economica impresionanta”, a adaugat el.

Acesta este un excelent exemplu de cooperare transnationala pe plan stiintific si politic, stabilind un punct de referinta pentru Uniunea Europeana si in afara acesteia. Aceste grupuri pot stimula performanta stiintifica si economica din regiune”, a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn.

Grupurile vor reuni comunitatea stiintifica din cele 14 tari din regiunea Dunarii, implicand majoritatea academiilor stiintifice din regiune, precum si Conferinta Rectorilor din Regiunea Dunarii – care implica 54 de universitati – si multe alte organizatii din domeniul cercetarii, potrivit comunicatului. Acestea vor incuraja cooperarea nu numai in randul oamenilor de stiinta, ci si intre oamenii de stiinta si factorii de decizie politica si vor incuraja o mai buna integrare a rezultatelor stiintifice in procesul de elaborare a politicilor. In timp ce comunitatea stiintifica se va intruni periodic, factorii de decizie politica vor participa o data pe an la reuniuni de informare.

Cele 14 tari participante la Strategia Dunarii sunt Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Ucraina si Republica Moldova. In regiune traiesc peste 100 de milioane de persoane. Strategia pentru regiunea Dunarii a fost lansata in anul 2011, la 2 ani de la o solicitare oficiala primita din partea guvernelor statelor membre ale UE.

Comentarii

Comentarii


Tags:

aer

apa

bioenergie

Comisia Europeana

grupuri stiintifice

schimb de date

sol

specializare inteligenta

strategia dunarii


Articole similare