top banner

Vosganian despre gazele de sist: Pana cand tehnologiile nu evolueaza, noi nu putem risca

Scris de Ada Gavrilescu   // 20/01/2013

Gaze de sist ok _

O decizie privind exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice nu va putea fi luata inainte ca tehnologia sa evolueze si sa fie evaluata la nivelul Uniunii Europene, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sambata seara, la Antena 3.

Dupa opinia mea, pana nu exista un semnal international convingator. Adica pana cand la nivelul UE nu se evalueaza tehnologiile si nu se da un semnal si pana cand tehnologiile nu evolueaza noi nu putem risca”, a explicat ministrul Economiei.

Mai mult, chiar si in conditiile unei tehnologii sigure, Varujan Vosganian este de parere ca extractia gazelor de sist din perimetrul litoralului Marii Negre nu ar trebui sa se produca, din cauza eventualelor efecte asupra biodiversitatii.

In legatura cu Costinesti am foarte mari rezerve ca ar fi bine ca pe litoralul Marii Negre sa amestecam delfinii din apa cu gazele de sist. Si-asa litoralul nostru este intr-o mare suferinta ca perceptie publica fata de Bulgaria, fata de Coasta Dalmatiei sau fata de Grecia”, a mai spus ministrul.

In ceea ce priveste contractul cu Chevron – compania care a castigat in 2010 dreptul de explorare petroliere in perimetrele Vama Veche si Adamclisi, Vosganian a precizat ca acest contract este suspendat, la initiativa companiei.

Contractul cu Chevron este suspendat in primul rand din partea Chevron, care a decis sa amane – nu extractia, ca extractia este o optiune pentru termen intarziat, ci prospectarea. Noi nici macar nu stim acolo ce gaze de sist avem. Acest contract era in primul rand pentru prospectare. Insa campania a fost intensa in legatura cu posibile consecinte daca se vor gasi gaze de sist astfel incat Chevron a decis sa amane”, a mai explicat ministrul Economiei.

Guvernul Ponta II a anuntat, odata cu publicarea programului de guvernare, ca da unda verde exploatarii gazelor de sist, declaratii pentru sustinerea acestei optiuni fiind facute atat de ministrul de Externe, Titus Corlatean, precum si de premierul Victor Ponta.

Comentarii

Comentarii


Tags:

chevron

gaze de sist

metoda fracturarii hidraulice

ministrul Economiei

varujan vosganian


Articole similare