top banner

EXCLUSIV Petrom este la un pas de a vinde 60 de benzinarii din Romania catre Gazprom

Scris de Florentina Cioaca   // 03/12/2012

Petrom este aproape de a ajunge la un acord cu sarbii de la NIS, divizia din Serbia a Gazprom Neft, pentru vanzarea a 60 de benzinarii din Romania, au declarat, pentru Energyonline.ro, surse din domeniu.

Negocierile sunt pe ultima suta de metri. Decizia finala va veni de la Viena”, au punctat sursele mentionate.

De asemenea, potrivit acestora, mai multi angajati ai diviziei de business development din Petrom au parasit deja compania pentru a se alatura reprezentantei din Romania a NIS, unde implementeaza acelasi sistem de gestionare a statiilor ca si la Petrom si primesc un salariu de doua ori mai mare.

Petrom a scos la vanzare si statii din Republica Moldova, dar inca nu a primit nicio oferta pentru acestea”, au mai spus aceleasi surse.

Parteneriat Gazprom-OMV pentru benzinariile din Bosnia

La finele saptamanii trecute, OMV a anuntat ca a ajuns la un acord cu NIS, divizia Gazprom, pentru vanzarea celor 28 de benzinarii din Bosnia-Herţegovina, ceea ce echivaleaza cu iesirea companiei austriece de pe aceasta piata.

Gazprom si-a manifestat interesul si pentru statiile OMV din Croatia, pe care compania austriaca le-a scos, de asemenea, la vanzare.

OMV a anunţat, anul trecut, că noua strategie a grupului vizează renunţarea la active de un miliard de euro din partea de rafinare şi marketing şi concentrarea pe producţia de hidrocarburi şi energie electrică.

In urma cu doua saptamani, şeful activităţilor de rafinare şi marketing din companie, Manfred Leitner, spunea ca si Romania intra in grupul tarilor de unde OMV va vinde benzinarii.

Anul trecut, pe piata locala au circulat informatii potrivit carora Petrom ar negocia vanzarea a 139 de benzinarii catre NIS, informatii negate cu vehementa de catre reprezentantii companiei romanesti.

Petrom detine o retea de circa 550 de statii in Romania, fiind lider pe aceasta piata.

OMV: Nu a fost luata o decizie privind vanzarea altor active

Contactati de Energyonline.ro, reprezentantii OMV au precizat ca pana acum nu s-a luat o decizie privind vanzarea de benzinarii din alte tari, in afara de Bosnia si Croatia.

Ca parte a strategiei corporate si avand in vedere un mediu de afaceri foarte dificil, OMV a decis sa evalueze modalitati de optimizare a portofoliului de Rafinare & Marketing. Acest lucru este necesar pentru a asigura ca Rafinarea si Marketingul raman o parte importanta din activitatile OMV in viitor.

Vanzarea activitatilor de retail si comercial din Croatia (OMV Hrvatska d.o.o) se afla in desfasurare in timp ce pentru subsidiara din Bosnia-Herzegovina, OMV a semnat un contract de vanzare cu compania petroliera sarba NIS. Nu au fost luate alte decizii cu privire la vanzarea de active din Rafinare si Marketing.

De regula, compania nu comenteaza asupra zvonurilor”, ne-au raspuns oficialii companiei petroliere.

NIS vrea 120 de benzinarii in Romania

De altfel, NIS a cumparat deja trei benzinarii in Romania in aceasta vara (de la firme independente de marile lanturi petroliere) si a anuntat ca are planuri extrem de ambitioase de extindere in regiune, inclusiv in tara noastra.

Bugetul sau de investitii depaseste 500 de milioane de euro pe an, pentru urmatorii trei ani.

Pana la 40% din bugetul de investitii va fi alocat pentru extinderea retelei de benzinarii cu inca 250 de statii in Serbia, 80 in Bulgaria si 120 in Romania, potrivit Bloomberg.

Pana la finele acestui an, NIS doreste să detina deja cate 40 de benzinarii in România si Bulgaria.

Doua dintre cele trei benzinarii detinute de NIS in Romania sunt in judetul Arad, iar una este amplasata in judetul Sibiu.

NIS este in plin proces de modernizare a celor doua rafinarii pe care le detine in Serbia, astfel ca este justificata achizitia de statii de distributie in regiune.

NIS este detinuta de Gazprom Neft, ramura petroliera a gigantului energetic Gazprom.

Comentarii

Comentarii


Tags:

benzinarii

Gazprom

nis

OMV

Petrom


Articole similare