top banner

Cum “îngropăm” poluarea

Scris de admin   // 07/09/2012

Proiectul demonstrativ privind injectarea poluării în pământ, în valoare de 1 miliard de euro, care ar trebui să se desfășoare în Romania, rămâne de actualitate, afirmă Ziarul Financiar in ediția din 7 septembrie. Publicația o citează pe Carmencita Constantin, directorul diviziei de energie și mediu din cadrul ISPE, care a declarat că Romania a depășit cu bine evaluarea tehnică și financiară efectuată de Banca Europeană de Investiții(BEI), urmatoarea etapa necesară fiind reconfirmarea faptului că guvernul susține în continuare proiectul. « Dacă reușim acest lucru până la sfârșitul acestei luni avem un mare avantaj, mai ales că suntem singurul proiect din această regiune » a precizat d-na Constantin.

Tot Ziarul Financiar amintește că proiectul, denumit Getica CCS, vizează injectarea în subsol a bioxidului de carbon rezultat din procesele industriale și este la concurență cu alte nouă proiecte asemănătoare din Marea Britanie, Olanda, Polonia, Franta și Italia. Uniunea Europeana încurajează încercările de a pune în aplicare această tehnologie de reducere a poluarii, acordând finanțare în procent de 50% din costurile eligibile și de operare pentru primii zece ani de funcționare a unui asemenea proiect. Restul de finanțare trebuie asigurat de statul pe teritoriul căruia se desfășoara proiectul. Pentru a avea o șansă să câștige banii europeni Bucureștiul trebuie, deci, să convingă BEI că vrea și poate să asigure celelalte 50 de procente.

« Dacă nu reușim acum vom participa și la a doua competiție. Nu avem de gând să renunțăm la această tehnologie… » a mai adăugat Carmencita Constantin.

Comentarii

Comentarii


Articole similare